4.1. Υποχρέωση αναγγελίας εργαζομένων στο Υπουργείο Εργασίας (πρώην τήρηση βιβλίων προσωπικού)
Από το 2013 άλλαξε η διαδικασία πρόσληψης εργαζομένων και τήρησης χιρόγραφων βιβλίων και προσαρμόσθηκε στο πληροφοριακό Σύστημα διασύνδεσης ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ-ΙΚΑ του Υπουργείου Εργασίας, με συνέπεια να γίνονται όλα ηλεκτρονικά. Έτσι λοιπόν :
Ο εργοδότης οφείλει να υποβάλλει ηλεκτρονικά το έντυπο Ε3 μέχρι την ανάληψη υπηρεσίας από τον νεοπροσλαμβανόμενο.
Ο εργοδότης οφείλει να υποβάλλει ηλεκτρονικά συμπληρωματικό πίνακα προσωπικού (ετήσια κατάσταση) Ε4 μέχρι την ανάληψη υπηρεσίας από τον νεοπροσλαμβανόμενο.
Επιχειρήσεις που λειτουργούν με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών υποχρεούνται να υποβάλλουν συμπληρωματικό πίνακα ωραρίου με το πρόγραμμα εργασίας
Σε περίπτωση αλλαγής της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ο εργοδότης υποχρεούται να καταθέτει ηλεκτρονικά τροποποιητικούς πίνακες για το πρόγραμμα εργασίας.
Σε περίπτωση μεταβολής στοιχείων αποδοχών υποβάλλεται τροποποιητικός πίνακας εντός 15 ημερολογιακών ημερών από την έναρξη ισχύος των νέων αποδοχών.
Επίσης, εντός του 2015 καταργείται το χειρόγραφο βιβλίο αδειών και θα τηρείται και αυτό ηλεκτρονικά
4.2.Υποχρέωση καταβολής μισθού
Στην Ελλάδα ο ετήσιος μισθός καταβάλλεται σε 14 δόσεις (12 μηνιαίες και 2 επιπλέον μισθοί ως δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα καλοκαιρινής αδείας).
4.2.1. Καθυστερημένη καταβολή μισθού πρός τον εργαζόμενο
Σε περίπτωση που ο εργοδότης παραλείψει ή καθυστερήσει να καταβάλλει μισθό πρός τον εργαζόμενο, διαπράττει αδίκημα που δίνει το δικαίωμα στον εργαζόμενο να διεκδικήσει άμεσα και χωρίς καμία άλλη όχληση προς τον εργοδότη τα οφειλόμενα και να καταγγείλει τον εργοδότη στην επιθεώρηση εργασίας η οποία με τη σειρά της θα του επιβάλει πρόστιμο και θα τον παραπέμψει στον εισαγγελέα.
4.2.2. Παροχές σε είδος
Οι παροχές σε είδος αποτελούν συνηθισμένη πρακτική στη σύγχρονη πραγματικότητα και συνήθως έχουν τη μορφή παροχής φορητού υπολογιστή, πληρωμένου κινητού τηλεφώνου, μεταφορικού μέσου, κλπ. , κρύβουν όμως και κάποιους κινδύνους. Ο νόμος διακρίνει δυο ειδών τέτοιες παροχές, αυτές που καλύπτουν άμεσες δαπάνες για τις ανάγκες της επιχείρησης και αυτές που γίνονται για να διευκολύνουν την εκτέλεση της σύμβασης εργασίας. Σε κάθε περίπτωση το κριτήριο για το αν αποτελούν μισθολογική παροχή ή όχι βρίσκεται :
Η ερμηνεία των παροχών σε είδος γίνεται πολλές φορές από το Δικαστήριο ή από το νομοθέτη αναλόγως πρός την φορολογική πολιτική που ακολουθείται και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια εξαρχής.
4.3.Άλλες Υποχρεώσεις του εργοδότη
4.3.1. Ασφάλεια των εργαζομένων (Ν. 1568/85, οδηγία 89/391/ΕΟΚ).
Βασική υποχρέωση του εργοδότη είναι να τηρεί τους κανόνες ασφαλείας στο χώρο εργασίας, όπως αυτοί ορίζονται από την αντίστοιχη νομοθεσία. Ειδικότερα :
4.3.2. Υποχρεώσεις του εργοδότη που συνδέονται με τη φύση και το μέγεθος της επιχείρησης
Αναλόγως με το μέγεθος της επιχείρησης, προκύπτουν και πρόσθετες υποχρεώσεις για τον εργοδότη, ειδικότερα :
4.4.Υποχρεώσεις του εργαζόμενου
Ο εργαζόμενος εκ της σύμβασης εργασίας αναλαμβάνει και αυτός με τη σειρά του κάποιες υποχρεώσεις έναντι του εργοδότη, οι οποίες είναι ουσιώδης.
Πιο συγκεκριμένα :
Επόμενη Σελίδα : Η εργασιακή σχέση